זמן אביב: חמש תערוכות מומלצות

עבודה של דותן מורנו במסגרת פסטיבל ההדפס העכשווי, סדנאות ההדפס
יאן פיי־מינג, ראש טיגריס אדום-דם, 2022. שעת אין-מנוח, מוזיאון ישראל
לאה גולדברג, אורחת נוטה ללון. צילום:טוביה ריבנר. באדיבות מכון גנזים ועו״ד יאיר לנדאו, מנהל העזבון של לאה גולדברג. למטה: עבודות של אנטולי קפלן מתוך התערוכה ״ציור מכושף״ , בית אבי חי

מוגלי במוזיאון

בהתחלה הייתי מעט סקפטי לגבי התערוכה בעקבות הסרט ״ספר הג׳ונל״ במוזיאון ישראל. הגעתי אליה במקרה כשהגעתי מכוון מטרה לתערוכת התכריכים שמוצגת שתי קומות מתחת. האמת, נדמה לי שמעולם לא צפיתי מההתחלה עד הסוף ב״ספר הג׳ונגל״, וגם לא הייתי מחובבי המחזמר שעלה בישראל מספר פעמים. אבל תמיד כייף לגלות הפתעות. ״שעת אין-מנוח: בעקבות ספר הג׳ונגל״ (אוצרת: טליה עמאר, נעילה: יוני 2023) התבררה כאחת התערוכות מעוררות המחשבה שהוצגו לאחרונה במוזיאון.

עבודה של גיל מרקו שני
החיות של אנט מסאג׳ה

העבודות בתערוכה מתכתבות עם סרט האנימציה שיצא לאור בשנת 1967 על ידי חברת דיסני. חלקן מאוסף המוזיאון, היתר מהשאלות של אמנים מהארץ ומחו״ל.למרות שהסרט נחשב כסרט הפונה בעיקר לילדים, כמו ״הקוסם מארץ עוץ״ (שיצא ב-1939 כמעט שלושים שנה לפניו), העבודות חושפות פרשנויות חדשות מאחורי הסרט ויחסי הכוח בין האדם לבין החיה, מאוטופיה לדיסטופיה.

עוד כמה מהעבודות הטובות בתערוכה

יש לא מעט עבודות מצוינות בתערוכה, כמו הציור Lying with the Wolf של קיקי סמית (למעלה), שבו אשה עירומה מחובקת עם זאב שחור, פסלי החיות הקטנים של אנט מאסג׳ה, הציור האירוטי של גיל שני של נער ונמר במיטה, ועבודת הווידיאו ״הצורך הטהור״ של האמן דויד קלארבוט, שמציפה את השאלה מה יקרה אם החיות בסרטו הקלסי של וולט דיסני, "ספר הג'ונגל", יתנהגו כמו  חיות? קחו בחשבון שיש שתי עבודות וידיאו שדורשות זמן, אז תגיעו איזי.

מוזיאון ישראל, ירושלים. שעות פתיחה בחג: שבת-שני, 17:00-10:00, שלישי (ערב חג שני), 14:00-10:00, רביעי וחמישי, 17:00-10:00. לשעות פתיחה רגילות אפשר להתעדכן באתר המוזיאון. מחיר כניסה: 54-27 שקל.

זה לבן על לבן

מוזיאון ישראל על אוספיו הגדולים מאוורר בשנים האחרונות את זירת הלבוש, המצטרפת לפריחה הגדולה של תערוכות אופנה, לבוש, אביזרים ותכשיטים בישראל. התערוכה החדשה ״לבוש לנצח: גלגולם של תכריכים בתרבות היהודית״ (אוצרת: אפרת אסף-שפירא, נעילה: 14 באוקטובר 2023) היא תערורכה מעט מוזרה אבל בקטע טוב. התערוכה בוחנת את ההיסטוריה של תכריכים, אותם בגדי לבן אשר עוטפים בהם לקבורה את המת היהודי.

״ניתן לראות בתערוכה קיטל לבן ששימש את החתן ביום חתונתו, אותו בגד ליווה אותו במהלך חייו בחגים ואירועים שונים ולבסוף עטף אותו גם במותו כחלק מתכריכיו״, מסבירה האוצרת אפרת אסף-שפירא. ״באמצעות התכריכים מתגלה לנו לעיתים היסטוריית הלבוש בתקופה בה נוצרו התכריכים וכן משתקפות מסורות עבר שנשתמרו. לדוגמה, פריט דמוי ׳טלית קטן׳ בתכריכי נשים, המשמר כנראה מסורת  לבוש של נשים מאזור גרמניה בימי הביניים אשר עטו ׳טלית קטן׳״.

צילום: אלי פוזנר, מוזיאון ישראל

מתוקף היותם של התכריכים בגדי כותנה ופשתן לבנים או על הרצף, היא מאפשרת להתבונן בשינויים הקטנים שבתכריכים המוצגים בקהילות שונות. זה קצת הזכיר לי את התצוגה הוורודה של ולנטינו מלפני שנה וקצת, שעל ידי בחירה להציג בגדים בצבעוניות פוקסיה (הגוון הייחודי PPP ע״ש המנהל האמנותי פייר פאולו פיקולי) ניתן להתייחס לגזרה והצורה של הבגד.

זוהי תערוכה לא גדולה, אבל היא מעוצבת בצורה נהדרת. ניתן היה לפתח אותה מעט לכיוון תחום הלבוש העכשווי, תוך התייחסות לנושא בעקבות מעצבים יהודים וישראלים, כמו בגדי הקיטל היפים שיוצר המעצב אהרון גניש, אותם פיתח לדרגת אמנות בתצוגת האופנה המרגשת שלו בשבוע האופנה האחרון. את אלה ממלאים עיצובי הטקסטיל המעניינים של המעצבת זיויה קיי, המשלבים חוויות חיים שונות, וספוגים בהם רעיונות מתפיסת המוות ביהדות ובתרבויות אחרות. 

מוזיאון ישראל, ירושלים. שעות פתיחה בחג: שבת-שני, 17:00-10:00, שלישי (ערב חג שני), 14:00-10:00, רביעי וחמישי, 17:00-10:00. לשעות פתיחה רגילות אפשר להתעדכן באתר המוזיאון. מחיר כניסה: 54-27 שקל.

מימין לכיוון השעון: מתוך התצוגה של אהרון גניש, צילום: Haydon Perrior. צילומים מהתערוכה, אלי פוזנר, מוזיאון ישראל

יציאה אל תוך השטעטל

הרטרוספקטיבה ״ציור מכושף״ (נעילה: 31 באוגוסט 2023) שאצרו עמיחי חסון ודוד רוזנסון לאמן אנטולי קפלן בבית אבי-חי, מציגה קרוב למאה מעבודותיו של הצייר היהודי-סובייטי בין השנים 1980-1937. ההדפסים הצבעוניים חושפים את העולם היהודי ממנו בא קפלן ואותו תיעד, שילוב בין מבט מלא חמלה להתבוננות מקורית על התרבות היהודית. בין העבודות המפורסמות בתערוכה ניתן לראות ליתוגרפיות שיצר לספריו של שלום עליכם: טוביה החולב, החייט המכושף, סטמפניו ועוד. אלו מוצגים בתערוכה ומוסיפים מימד פרשני נוסף לכתביו של שלום עליכם.

לא הכרתי את קפלן לפני שנכנסתי בשעת אחר הצהריים במקרה אל הגלריה של אבי-חי בקצה שכונת רחביה, שמפורסם בעיקר בזכות סדרת המפגשים ״סיפורים במונו״ של קוטנר שחוגגת בקרוב עשור. מסתבר שקפלן נחשב סוד ליודעי ח״ן, בטח בקרב הקהל הישראלי. בהודעה לעיתונות צוין כי ברחבי העולם ובמדינות ברית המועצות לשעבר בפרט, שמו של קפלן מוזכר בנשימה אחת עם שאגל וסוטין, ויצירותיו הוצגו בתערוכות גדולות בעולם, כולל רטרוספקטיבה חשובה במוזיאון הרוסי הממלכתי בסנט פטרסבורג.

עבודות של אנטולי קפלן מתוך התערוכה. בית אבי -חי

אנטולי (תנחום) קפלן נולד ב־1902 ברוגצ'ב (בלארוס כיום) ונפטר ב־1980 בלנינגרד, ברית המועצות. תחת עיניו הבוחנות של המשטר הסובייטי, שדיכא גילויי דת בכלל ואת היהדות בפרט, היה קפלן אמן יחיד שהוכר על ידי השלטונות. הוא חי בין שני העולמות- האחד סובייטי, האחר יהודי. אלו לא יכלו להתקיים זה לצד זה ברוסיה הסובייטית. יצירותיו הן ראי היסטורי לשנים בהם פעל, שיקוף התמורות שחלו באימפריה הרוסית: מילדותו ברוגוצ'וב, רוסיה הצארית, המהפכה הרוסית, מלה"ע ועוד. הוא נפטר בלנינגרד בשנת 1980. בן 77 במותו.  

בית אבי חי, המלך ג׳ורג׳ 44, ירושלים. התערוכה סגורה בחול המועד פסח. שעות פתיחה: א׳-ה׳: 18:00-10:00, יום ב׳ עד 22:00. ו׳, 13:00-09:00. הכניסה חופשית.

גולדברג את עגנון

״אורחת נוטה ללון״ (אוצר ומנהל אמנותי: אסף אופק, נעילה: סוף אוגוסט 2023) היא תערוכה המפגישה בין שני ענקי ספרות מקומיים: לאה גולדברג וש״י עגנון. התערוכה שנפתחה לאחרונה בבית עגנון ההיסטורי בשכונת תלפיות בעיר, היא תערוכה קטנה המורכבת מציורים של גולדברג שנחשפים כאן לראשונה, לצד שיחות ומכתבים בין השניים. על אף כי היא רחוקה ממרכז העיר – למעשה, היא נמצאת בקצה העיר, לא הרחק משגרירות ארצות הברית – היא מספקת הצצה לפן לא מוכר ביצירתה של גולדברג, מהמשוררות האהובות בישראל.

בית עגנון, קלאוזנר 16, ירושלים. שעות פתיחה: א׳-ו׳, 14:00-10:00; שבת, 14:00-11:00 . לשעות פתיחה בחג כדאי להתעדכן קודם בטלפון  02-6716498. הכניסה חופשית.

למעלה. שני ציורים של לאה גולדברג. באדיבות עורך דין יאיר לנדאו, מנהל העזבון של גולדברג. למטה, צילום: איתי יעקב

הדפס מקומי עכשווי

חמש תערוכות בארבעה חללים ירושלמים יציגו במהלך החודש הקרוב תערוכות שחוגגות את מדיום ההדפס. בגלריה החברתית של מוסררה מוצגת ״מרחב פרטי: בין צילום להדפס״ (אוצרת: גלית ראוכוורגר, נעילה: 11 במאי 2023) שמפגישה בין עשרה אמנים ואמניות, המציגים עבודות מסדרות שונות שנוצרו בשנים האחרונות ועוסקות במרחב שבין הצילום להדפס. בסדנת ההדפס מוצגות שתי תערוכות: ״הנביאים״ ו״בריות משונות״ (אוצרות: מידד אליהו ומירב המבורגר, נעילה: 18 במאי 2023). האחת תציג את עבודותם של קבוצת ״הנביאים״, הכוללת את האמנים עינת אמיר, תום אריאל, שיראל הורוויץ,  זואי חרודי, יאן טיכי, ליהיא טלמור, אורית ישי, רמי צלקה ודיוויד גיבס, דניאל צ'צ'יק; השניה עוסקת כולה בגוף ובגופניות, תוך עיסוק בביוגרפי, בפוליטי ובמיסטי.

מימין בכיוון השעון: רמי צלקה ודיוויד גיבס; דותן מורנו; דניאל צ'צ'יק; שיראל הורוויץ

בגלריה ברבור שבמרכז העיר מוצגת התערוכה ״טנברוסו״ (אוצר: אברהם קריצמן, נעילה, 28 באפריל 2023), שמקבצת עבודות שהמסתורי והגותי שולטים בגישתן האסתטית. ובגלריה היפה של סדנאות האמנים באצטדיון טדי מוצגת ״תהליך סדרתי״ (אוצרת: תמר גיספאן גרינברג, נעילה: 28 באפריל 2023), המאפשרת הצצה לתהליכי עבודה ואף להלך המחשבה של האמנים והאמניות המשתתפים בתערוכה, ביניהם פאריד אבו שקרה, ערבה אסף, אור אריאלי, אביטל כנעני, רמי מימון ואחרים.

כתובות ושעות פתיחה (כדאי להתעדכן בשעות הפתיחה בחוה״מ). הכניסה לכל התערוכות חופשית.

מוסררה: שבטי ישראל 22, קומה 4, ירושלים. שעות פתיחה: ימי א'-ה', 10:00-17:00

סדנת ההדפס: שבטי ישראל 38, ירושלים. שעות פתיחה: א'-ה', 08:00-15:00

גלריה ברברור, הרברט סמואל 2, כיכר ציון, ירושלים. שעות פתיחה: ב'-ה', 16:00-20:00, ימי ו', 11:00-14:00

סדנאות האמנים, טדי: אצטדיון טדי (שער 22). שעות פתיחה: ימי א', ב', ד', ו' – 10:00-14:00, ימי ג', ה'- 15:00-19:00

ולקראת סיום, שיר לחג

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s