על כביש אחד: הדרך אל ארץ המנזרים

המנזר האתיופי, "דיר אל-חבש", שנבנה בסגנון באוהאוס בשנות השלושים של המאה ה-20
צילומים: איתי יעקב, עידו מירב

לפני כחצי שנה אביגיל והנמרה (טלי) אספו אותי לטיול על כביש אחד בואכה כביש תשעים. קצת אחרי צומת אלמוג חתכנו שמאלה אל כביש תשעים המתפתל צפונה אל הבקעה. תחילה עצרנו במנזר היווני-אורתוכסי דיר חג׳לה, הכולל כנסיה אפלולית שבכניסה אליה ארון ובו מוצגים לעיני כל שרידים של נזירים שנטבחו על ידי הפרסים בשנת 614 וקורבנות רעידת האדמה מן המאה ה-19. החצר המטופחת שלה, היא מוקד עצירה עבור תיירים רבים, לא מעט גם בזכות הקיוסק הצמוד אליה. מדי חג׳לה המשכנו צפונה מרחק חמש דקות נסיעה, אל אתר הטבילה הנוצרי קאסר אל-יהוד השוכן על שפת נהר הירדן. האתר (בניהול רשות הטבע והגנים. הכניסה חופשית) הינו מוקד עליה לרגל לצליינים, שמגיעים לחוויה רוחנית של טבילה במי הירדן, ובפעמיים שביקרתי בו בשנה החולפת נחשפתי למראות של צליינים שלא יודעים את נפשם מרוב התרגשות. משני עבריו של המתחם ניצבים חיילים: בצד הישראלי בחר צה״ל להציב חיילות נאות מראה שמדגמנות שפיות לעולם ומצטלמות עם כל תייר, מקומי או זר; מעברו השני ניצבים חיילים ירדנים. שתי פסיעות בתוך המים ואתם מעברו השני של הגבול. סוג של דו-קיום.

צילום: באדיבות צעדת ראשוני ים המלח

האזור היפיפה הזה, אואזיס בלב מדבר, הוא חלק מהמועצה המקומית ״מגילות״ השוכנת בצפון ים-המלח, אזור שעל פי החוק הבינלאומי נחשב שטח כבוש ויישוביו – הקיבוצים בית הערבה, אלמוג, קליה ומצפה שלם, המושב ורד יריחו והיישובים אבנת וקדם ערבה – הם התנחלויות, מרחק קצר מהעיר יריחו. חלקים מהאזור הם שטח צבאי סגור טבול מוקשים, שבתוכו נמצאים כמה מהאתרים היפים ביותר בארץ. אלו נפתחים מדי שנה לתקופה מוגבלת כחלק מצעדת ״ראשוני ים המלח״ הנערכת מדי שנה בחודש מרץ, שתאפשר לכ-10,000 טיילים לבקר בשלושה לוקיישנים שיפתחו לציבור בשני סופי שבוע עוקבים בחודש הבא: 4-3 במרץ ו-11-10 במרץ.

לצעדה שלושה מסלולי טיול שונים, כולם מותאמים לכל המשפחה וניתן לשלב ביניהם ביום אחד

מסלול ארץ המנזרים: אורכו 4.5 ק"מ והוא מותאם למשפחות. המסלול מוביל את המבקרים מקאסר אל-יהוד אל המנזרים שנבנו על גדות הירדן ונסגרו לביקור מאז תקופת המרדפים אחרי 1967. ארץ המנזרים הוא חבל ארץ עם מספר מנזרים שננטשו לפני למעלה מ-50 שנה על-ידי נזירים שחיו בהם בזמן מלחמת ששת הימים, כמו המנזר האתיופי ״דיר אל- חבש״ שנבנה בסגנון הבינלאומי (באוהאוס). האזור היה בשליטה ירדנית עד המלחמה, אז נכבש על-ידי צה"ל ובמשך תקופה ארוכה חדרו דרכו מסתננים ומפגעים, מה שהעניק לו את כינויו הנוסף "ארץ המרדפים״. בשנת 1970 האיזור נסגר לחלוטין למבקרים והפך שטח צבאי סגור. קחו בחשבון שהכניסה אל תוך המנזרים, רובם עיי חורבות, לא תתאפשר, אבל גם מבט מבחוץ לא פחות מרשים.

צילום: באדיבות צעדת ראשוני ים המלח

מסלול ארץ המנזרים ובית הערבה ההיסטורי: מסלול משולב באוורך 6.5 ק"מ המותאם למשפחות מיטיבות לכת. ועדיין, הוא לא מסובך ממש מאחר ומדובר בהליכה מישורית. המסלול משלב את אתרי המנזרים הסגורים בדרום הירדן, גשר עבדאללה וביקור בקבר האחים בקיבוץ בית הערבה ההיסטורי, שראשוני העולים הגיעו אליו בשנת 1939 ובמהלך מלחמת העצמאות פונה מתושביו.

גשר עבדאללה ההרוס. צילום: איתי יעקב

סיפורו של הגשר, הנקרא על שמו של עבדאללה הראשון, מלך ירדן, מרשים לא פחות. הוא נבנה מעל נהר הירדן בתקופת השלטון הירדני בגדה המערבית, תקופה קצרה לאחר תום מלחמת העצמאות, והיה חלק מהכביש הראשי שקישר בין ירושלים לעמאן. ביום הרביעי למלחמת ששת הימים, פוצץ הגשר על-ידי חטיבת הראל, ומאז הוא ניצב שם כמו ספינה טרופה מבטון ופלדה. אם הגשר ישוקם בעתיד (מספרים שהירדנים יסכימו לשפץ אותו אם וכאשר תוקם מדינה פלסטינית) זמן הנסיעה בין ירושלים לעמאן יהיה כ-45 דקות בלבד.

צילום: עידן מירב
צילום: איתי יעקב

מסלול שפך הירדן: אורכו 7.5 ק"מ. מותאם למשפחות מיטיבות לכת. המסלול כולל הליכה אל אפיק נחל הירדן בין משקעי הימה הקדומה שכיסתה את המרחב. הצועדים יזכו לצפות בעצמם בשפך הירדן אל ים המלח, מחזה מרהיב של נקודת מפגש מסעירה, שהדרך אליה מסעירה פחות.

צילום: איתי יעקב
צילום: איתי יעקב

קצת פרטים טכניים:

נקודת ההתכנסות המשותפת ליציאה לצעדה היא צומת לידו (ליד בניין המועצה), שם יקבל כל משתתף ערכת סיור הכוללת צמיד בצבע המסלול אליו נרשם, מפה עם פירוט המסלולים (בצבעי הצמידים), בקבוק מים והפתעות נוספות. לאורך המסלולים יפגשו הצועדים שלטי הסבר, תמונות עבר, הפעלות מיוחדות ומדריכים מקצועיים. מחיר למסלול אחד: 55 שקל, פס יומי לכל המסלולים (מומלץ): 90 שקל. במידה ומזג האוויר לא יאפשר את קיום הצעדה באחד מהתאריכים הרשומים, הצעדה תבוטל ליום זה בלבד ושאר הימים יתנהלו כרגיל.

בנוסף לצעדה, המטיילים מוזמנים ליהנות משלל האטרקציות ופעילויות המוצעות על ידי תיירנים מקומיים כמו טיולי אופניים, חופי רחצה של צפון ים המלח, סדנאות אומנות, סיורי חקלאות, מסעדות, מקומות לינה מיוחדים ועוד.

״אולי הכל יהיה
הרבה יותר יפה
אין מה לדאוג עכשיו
מה יהיה
…״

צאו להפגין

איתי

תגובה אחת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s