״ג׳קי בשוק״ ועוד שלושה אירועי תרבות השבוע

ג׳קי בשוק. צילום: אפרת מזור

עד שנת 2013 רבים טעו לחשוב מסיבה מוצדקת מאוד, שחליפת הטוויד הורודה שלבשה ג׳קי קנדי ביום ההתנקשות של בעלה, נשיא ארצות הברית ג׳ון פיצג'רלד קנדי, היתה בעיצוב בית היוקרה הצרפתי שאנל. החליפה המוכתמת בדמו של נשיא ארצות הברית המנוח, הוסתרה עד אותה שנה בארכיון הלאומי בוושינגטון. לכשנחשפה, גילתה עיתונאית הניו יורק טיימס לשעבר, מבקרת האופנה קתי הורין, כי החליפה היתה בכלל העתק שנוצר ב"שה נינון" בפארק אווניו, סלון תפירה עילית אשר יצר עבור קנדי לא מעט פריטי לבוש. בעבר נהגו בתי ההוט קוטור הפריזאים למכור לסלוני עילית בעולם (בישראל היתה זו לולה בר המיתולוגית) את הבדים והגזרות, וכל סלון היה מייצר העתק דומה. במקרה של קנדי, היה מדובר גם בצעד פטריוטי: היא התעקשה ללבוש רק אופנה אמריקנית. את החליפה היא לבשה לפחות שש פעמים לפני כן, לרבות ביקור בלונדון ב-1962, וקבלת פנים לראש ממשלת אלג'יריה.

החליפה של ג׳קלין קנדי עומדת בבסיס היצירה ״החליפה״ שיצרה האמנית אורי לנקינסקי, רקדנית, יוצרת ועיתונאית, שאשתקד העלתה את המופע ״ג׳קי בשוק״, שיוצג בשנית השבוע במסגרת פסטיבל ״יפו אגריפס״ בעיר. במסגרת הפסטיבל יוצגו מיום שלישי עד חמישי עבודות מחול במרחבים בלתי שגרתיים בעיר. לבושה שמלת ערב שחורה קטנה היא מטיילת בשוק בדמותה של ג׳קי קנדי, חושפת את הסיפורים מאחורי מחנה יהודה. בשיחה עם ״תביאו משהו חם״, מספרת לנקינסקי, 40, כי הרעיון מאחורי המופע היה להוציא את ג׳קי קנדי מאזור הנוחות שלה.

״השוק וג׳קי זה הדיסוננס הכי עצום שיש״. צילום: אפרת מזור

״ג׳קי קנדי היתה אישה ראשונה אופנתית, יפה מאוד, חזקה ומופנמת. כשצללתי לתוך היצירה למדתי רבות עליה ועל מי שהיא היתה״, היא מספרת. ״הדמות שלה מאפשרת לי לתהות לגבי מקומה של נשים כיום בחברה. אפילו אישה כמו קנדי – עשירה, אריסטוקרטית כביכול, מפורסמת, שנמצאת בפסגת העולם – היה לה תפקיד מופנם וצנוע, שגם בתוכו, היא מצאה חופש ביטוי בתחומי עניין שהיא אהבה. לדוגמה, היא יזמה שיפוץ מסיבי בבית הלבן, שממלא תפקיד חשוב בייצוג של ארצות הברית״.

למה ג׳קי קנדי ולא ג׳קי אונאסיס? אם קנדי ניסחה את האלגנטיות של שנות השישים כגברת הראשונה של ארצות הברית והיתה מודל לחיקוי לנשים ראשונות כמו לאה רבין בישראל – אונאסיס היתה כבר סמלו של חוג הסילון בשנות השבעים. זה בא לידי ביטוי גם במלתחה שלה, כמובן

״זאת שאלה סופר מעניינת. במופע ׳החליפה׳ זאת היתה ג׳קי קנדי באופן חד משמעי, אבל במופע שיעלה השבוע במחנה יהודה, היא כבר יותר ג׳קי אונאסיס. לגבי לאה רבין, זה עוד יכול לקרות, אבל עם אמנית אחרת. אני עם ג׳קי״.

ג׳קי קנדי היא סמל לאלגנטיות, מחנה יהודה הוא אולי אחד המקומות הכי פחות אלגנטים בירושלים. איך את מגשרת על הפער הזה?

״השוק וג׳קי זה הדיסוננס הכי עצום שיש, וקורה שם משהו מאוד מעניין ומאתגר עבורי כפרפורמרית. במחקר שעשיתי במהלך העבודה על היצירה, גיליתי שמסתתרים בו מתחת לפני השטח הרבה סיפורים בדומה לבית הלבן. יש סודות, אינטריגות, שקרים, דרמות קטנות, והדמות של ג׳קי אוהבת לגלות את המידע הפנימי. אני עושה את זה דרך העיניים שלה״.

מה למשל?

״לדוגמה, השמות של כל הרחובות במחנה יהוד. לכל רחוב יש שם סיפור. שמו של הרחוב הראשי הוא עץ חיים, והוא נקרא על שם ישיבה מאוד מפרוסמת שהוקמה עוד לפני שהשוק הוקם. אנשי הישיבה הקימו את הדוכנים הראשונים שהיה להם צל ומי ברז, והם לקחו דמי שכירות מהשוכרים, מה שגם העלה את רמת החיים של השוכרים בשוק וגם הפך את הישייבה לעשירה. סיפור נוסף הוא רחוב האגס, ששמו שונה לאליהו יעקב בנאי (סבו של אהוד, מהדמויות החשובות והמפורסמות בשכונה, תמ״ח). הרחוב אינו קיים יותר, ומסעדת ׳האגס 1׳ שנמצאת ברחוב המקורי היא עדות אחרונה לשמו של הרחוב. שמה גם מופיע בשירו המפורסם של אהוד בנאי״.

המופע יתקיים ביום חמישי הקרוב, 7 באוקטובר בשעה 19:00 בערב

נקודת מפגש: בית אליאנס, כי״ח 5, ירושלים. מחיר: 70 שקל

הביצוע היפה של אהוד בנאי עם להקת אלג׳יר לשיר ״האגס 1״

ואם אתם מגיעים לבקר בעיר או גרים כאן, שלושה אירועי תרבות מסקרנים נוספים מתקיימים השבוע:

1. אישון לילה בעין יעל

אם אתם בעניין של פנסים לאור לילה, מיום שלישי הקרוב למשך שלושה ערבים יערך המופע הלילי ״אישון לילה״ (ניהול אמנותי ואוצרות: יהודית שלוסברג יוגב ויצחק מזרחי) שמזמין להליכת פנסים בין חמש עבודות מופע פלסטיות שנבנו במיוחד לרחבי הגן הארכיאולוגי עין יעל. המופע יתקיים במרכז ״ענאנה גן שבילים״, מרחב תצוגה חדש לאמנות תחת כיפת השמים. האמנים שישתתפו הם תמר הרפז, אמיר בולצמן ואריאל ערמוני, תכלת פרל ויסטוב, נעה אלרן, דניאל קיצ׳לס.

מרכז ענאנה בעין יעל. שעות פעילות: 23:00-19:00, מחיר: 45 שקל

2. אהוד בנאי, רונה קינן וריף כהן ביד בן צבי

באודיטוריום היפה של יד בן צבי בלב שכונת רחביה יערך השבוע ״כנס ירושלים למסורתיות״ שבמסגרתו יערכו מופעים מסקרנים, בעיקר של מוזיקה ופיוט. בין המשתתפים: אנסמבל כולנא, ריף כהן, יאיר דלאל, רונה קינן, אהוד בנאי ואנסמבל ג'יש: ג'ורג' סמעאן, סאלם דרוויש וגיל סמטנה. חלק מהמופעים פתוחים לקהל ללא תשלום, חלק בתשלום.

3. הרואה

הבשורה המרה היא שששת מופעי ״הרואה״ מכתביו של המשורר הלוהט עמיחי חסון סולד אאוט, הבשורה הטובה היא שיש רשימת המתנה. ביום שבת הקרוב יעלה בחלל היפה של ״המפעל״ עיבוד של מאיה בואנוס למחזור השירים ״הרואה״ שכתב חסון. הרואה הוא מסע פואטי – קולי ברחבי שכונת מחנה ישראל, שמוביל את הקהל בתחנות חייו, בין פנטזיות נעורים למציאות בורגנית. המופע יעלה כחלק מפסטיבל מנדל והקרן לירושלים.

ותביאו משהו חם, כן. קר פה בערב

איתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s