


שלוש עבודות מתוך הפסטיבל. משמאל לימין בכיוון השעון: מישל קישקה, רינת הדר ונדב יהל (מצ׳טה)



השבוע נערך בירושלים זו השנה החמישית פסטיבל האיור ״אאוטליין״ המתקיים על ציר רחוב יפו בעיר ולאורך תוואי הרכבת הקלה: מתחנת הרכבת יצחק נבון בכניסה לעיר ועד שער יפו בואכה העיר העתיקה.
על אף ולמרות החום המשוגע שבחוץ, ירושלים התברכה בבריזה מנשבת משעות אחר הצהריים, הזמן הטוב ביותר לצאת לשיטוט מאויר בעיר, מאחר וגם רוב הגלריות פתוחות עד שעות הערב המוקדמות. חלק מהפרויקטים פתוחים לצפיה לאורך כל שעות היממה.
אם אתם בכל זאת מעדיפים להישאר במזגן, נסו לשים את היד על המגזין המודפס ״מיד ליד״ (שיושק ביום רביעי) המאגד עבודות של חמישה מאיירים אשר הפיחו בשירים. שימו לב כי לאורך השבוע יתקיימו אירועים ושיחות עם אמנים ויוצרים, כמו מפגש עם האמנית והמאיירת ענת מרטקוביץ', שתדבר על תהליך העבודה וההשראות שהובילו לנובלה הגרפית היפה "סהר", שנעשתה בשיתוף פעולה עם האמן והמעצב היית'ם חדאד.


חמש התערוכות שכדאי לראות (כולל אחת שאסור להחמיץ) והמלצה אחת: פקחו עיניים. לוחות המודעות ברחבי העיר מוצפים עבודות, טובות יותר או פחות, ומזמינות את העוברים ושבים לעצור לחצי דקה של איור וטקסט.

1. פעם ועץ ביער
אם יש לכם זמן לתערוכה אחת בלבד אל תחמיצו את ״פעם ועץ ביער״ (אוצרת: אביטל וכסלר) בגלריה ביתא. האמנים איתמר פלוגי (פאלוג׳ה) ועפרה אייל בראו בחלל הגלריה הלבן עולם אפל, סוריאליסטי ומרהיב, המציג עבודות עץ לצד איור גדול מימדים המתפרש על שתי קירות, ושולח את המבקרים לטריפ ארוך בו יפגשו ״יצורי כלאיים מיתולוגיים המופיעים בתרבויות שונות, באגדות נשכחות או מוכרות״, כפי שמסבירים בגלריה.
גלריית ביתא, יפו 155, ירושלים
שעות פתיחה: א׳-ה׳, 9:00-17:00; ו׳, 10:00-13:00



2. קצוות
״קצוות״ בגלריה 17 ברחוב יפו (אוצרים: אלי בבג׳נוב ותמר בן-ג׳ויה)היא תערוכת איור קבוצתית ואינטימית, המציעה סיפור מקומי של ארבעה מאיירים, שלוקחים את הצופה למסע בין ההרים של כרמיאל, פארק הצבאים בירושלים, ירוחם, ושכונת בת גלים החיפאית. משתתפים: אלי בבג׳נוב, גבריאל יעבץ, יובל סלינגר ותמר בן-ג׳ויה.
הגלריה ביפו 17, יפו 17, ירושלים
שעות פתיחה: א׳-ה׳, 9:00-17:30

3. בנין התפעל
התערוכה המקבלת את פני הבאים באולם המרכזי של ״רוח חדשה״, הבניין ההיסטורי של בית החולים שערי צדק ושל משרדי רשות השידור, היא ״בניין התפעל״(אוצרת: אביטל וכסלר) שהזמינה את האמנים אורית ברגמן, עובדיה בנישו, הילה קרבלניקוב פז, ענבל אוחיון, שאול כהן וקרן שפילשר, ליצור פרשנויות עיצוביות ואמנותיות למבנים מפורסמים בירושלים. התוצאה מצוינת, מלאת הומור ומבט היסטורי וביקורתי על העיר וסמליה. קרן שפילשר ומיכל פולק יצרו את המיצב ״בית מרקחת לאשכנזים״ (צריך לזכור שבית החולים שערי צדק הוקם על ידי אשכנזים מגרמניה לאחר שחשו כי הספרדים שניהלו את בית החולים ״ביקור חולים״ הדירו אותם ממוקדי הכוח), עם ארון תרופות צבעוני ומשעשע; אורית ברגמן חקרה את המרחבים של בית הנסן, בית המצורעים בשכונת טלביה, נוף ילדותה; והמעצב שאול כהן יצר מודל של הבניין היפה ברחוב הע״ח 9 בשכונת מוסררה בירושלים, המשמש את בית הספר לצילום, מוזיקה וניו מדיה, תוך התייחסות לתנועת הפנתרים השחורים שנולדה בשכונה לפני 50 שנה בדיוק.
בית רוח חדשה, יפו 161 ירושלים
שעות פתיחה: א-ה׳, 9:00 – 20:00; ו׳, 10:00 – 14:00

4. פינת החי בירושלים
פועל בגן החיות שניצל מלוע אריה, שומר החיות שהתאבד ונמצא שותת דם, זאב שנשך פעוט בן שנתיים – אלו רק חלק מהסיפורים העיתונאים המוזרים שהתרחשו בגן החיות התנ״כי הראשון בירושלים, שהוקם ברחוב הנביאים בירושלים, היכן שניצב כיום קמפוס המכללה האקדמית הדסה. האוצרת טלי קיים הזמינה 7 מאיירים ומאיירות ליצור פרשנויות עכשווית לסיפורים מהעבר, כשלצד האיור מופיעים קטעי עיתונות שכתובות בשפה מליצית. וככה זה מתחיל: ״כבר עברו כמה שנים מאז אותו יום שבת, בו לקח זכריה קלאי שמונה ילדים והלך להראות להם את הערב-רב, שברא אלוהים לפני בראו את האדם…״.
התערוכה מוצגת על החלונות החיצוניים של הקמפוס, והיא פתוחה, כמו תערוכות נוספות בשבוע האיור, לאורך שעות היום והלילה.
חלונות גלרית עזריאלי, הנביאים 39, ירושלים

5. שידור חוזר
בכניסה לבניין ״רוח חדשה״ תפגשו במיצב האנימציה של האנימטור גיל אלקבץ, שיצר 35 לופים של איורים בתנועה המוצגים על מקלטי טלויזיה קטנים, שעוסקים בנושא הפסטיבל השנה: ״שכבות״. כל לופ מציג סיפור מצויר קצרצר, ועוסק בהסתרה וחשיפה, קדימה ואחורה, למעלה ולמטה, ושאר היבטים ויזואליים וסיפוריים של נושא השכבות. המיצב נוצר יחד אמן הוידאו אריק פוטרמן.
בית רוח חדשה, יפו 161, ירושלים
שעות פתיחה: א-ה׳, 9:00 – 20:00; ו׳, 10:00 – 14:00

נעים בערב, לבאים לחוצות היוצר עלול להיות קריר על הטריבונות של בריכת הסולטן
לשיקולכם אם להביא משהו חם
איתי