ירושלים. אל-קודס. ג׳רוזלם: חמש הערות על המצב, שישה אירועי תרבות לוהטים השבוע

עבודה של הצלם דיוי בראל מתוך ״סטודיו צילום פתוח״ בפסטיבל ירושלים לאמנויות
  • ביום ראשון יצוין יום ירושלים וכולם כבר תופסים מחסה. בכל זאת, איך זה נגמר בסוףכולם יודעים בשנה שעבר, כשמצעד הדגלים נכנס בשערי העיר העתיקה וטיל מעזה נשלח לכיוון. האזעקה תפסה אותי במרפסת, וכמו במלחמת המפרץ הבטתי לשמיים בחיפוש הרקטה, במקום לברוח לחדר המדרגות. וכמו לא למדנו דבר ממבצע שומר החומות והדם שנשפך בערים המעורבות, התחדשו האיומים לפצוע את העיר בשבוע הבא. משני הצדדים. נראה שחבית הנפץ שתייריה הפירומנים של העיר המאוחדת צובעים בכחול ולבן צפויה לדלוף ולהבעיר את האיזור, ומי שישאר לאסוף את החורבן הם תושבי העיר. נחזיק אצבעות שלא.

  • בשבוע שעבר נסגר מועדון נוסף בעיר – הפונדק. הקורונה, מסיבת פורים שנסגרה על ידי משטרת ישראל עוד לפני שנפתחה, הבליינים שלא הגיעו, כל הסיבות מובנות. מבאס יהיה לא לבוא ולרקוד בשתי הקומות של הפונדק, אבל אפשר להתנחם בזה שהפרגמון חזר לפעול בכל הכוח בסופי שבוע.

  • ביום חמישי הבא, 2 ביוני, בשעה 15:00 יערך מצעד הגאווה והסובלנות בעיר, שבוע ויום לפני המצעד התל אביבי. מבין כל מצעדי הגאווה, ירושלים הוא החשוב והפוליטי מכולם. בגלל רצח שירה בנקי, בגלל ההומופוביה הממסדית שדובריה יושבים בכנסת ישראל, בגלל דגלי הגאווה שנתלשים מדי יום בברוטאליות ברחבי העיר. על אף שתוואי המצעד קצר ונראה כמו הערת אגב ביחס למצעד של תל אביב, חשוב להרים ראש מול השנאה, ההומופוביה והגזענות. מילה למארגנים: הבחירה בשעת צהריים ביום חמישי היא מתכון לדלילות קהל. כדי להגיע בזמן מחוץ למרכז ירושלים צריך לקחת יום חופש, מה שמסביר את הקהל המועט שהתייצב אשתקד, כמו גם את אופיו הצעיר.

  • לא מזמן עשיתי סדר בנייד ומצאתי צילום מסך מעניין ששמרתי בגלל הציטוט הבא: ״באשר תפנה בירושלים, אומרים תושביה, שיש להם תחושת מקום חריפה במיוחד, ׳לא׳ מפורש ומצלצל לניסיון המתמשך של השלטונות למחוק את שמות העבר. שכונת המגורים המהודרת והיקרה ביותר בלב העיר עדיין נקראת בפי כל בשמה הערבי טלביה. אם תשאל ירושלמי כיצד מגיעים לשכונת קוממיות – זה שמה הרשמי – הוא יקרצף במבוכה את קרקפתו ולא יידע לענות. כך גם קטמון, שדוחה מעליה את השם גונן״ (דנקנר, 15.1.95)

  • בשבוע הבא אני סוגר חמש שנים בירושלים. ועדיין יש השואלים: אתה עדיין בירושלים?

עבודה של יוסי למפל. קרדיט: Eddie Botestien

פנתרים טכנולוגים במוסררה מיקס

מהיום (שלישי) עד חמישי יערך בשכונת מוסררה פסטיבל ״מוסררה מיקס״ של בית הספר לאמנות ומדיה תחת הכותרת ״טונים גבוהים #2״. השנה יעסוק הפסטיבל בנושא מחאות ויתמקד בשאלה כיצד הטכנולוגיה משפיעה על ההתנגדות, ובהתאמה איך מגיבה האמנות לטכנולוגיה, כמו גם לכוח ולפריבילגיות הגלומים בה. בין האמנים המשתתפים: רותי סלע ומעיין אמיר, מתן דסקל ודניאל גרוסמן, מרינה אברמוביץ, נמרוד גרשוני, רותם וולק, סתיו פורגס, יוסי למפל ואחרים. מבין המופעים המוזיקלים אל תחמיצו בשלישי בערב את אוהד פישוף ולמחרת את ההרכב ״רדיו בגדד״. כדאי להציץ בתוכניה טרם הביקור ולהרכיב מסלול בין שלל האירועים, שכמו תמיד, תלויי טעם, העדפה וזיקה אישית.

24-26.5.2022 , 23:00-19:00

בית הספר מוסררה, הע״ח 9, שבטי ישראל 22 – ירושלים

מתוך כתבה במעריב על תצוגת האופנה של פייר קרדן במוזיאון ישראל, ירושלים

ירושלים מהארכיב בסינמטק ירושלים

לרגל יום ירושלים הזמין סינמטק ירושלים את יקירת הבלוג ענת ריבלין, להרכיב פסיפס קולנועי מארכיון הסרטים הישראלי. ריבלין תארח שלושה מפגשים לאורך השבוע הקרוב שיכללו קטעי ארכיון ודוברים רהוטים: טבע עירוני עם האדריכלית ומתכננת הערים יעל המרמן-סולר והמשורר, הבמאי והתסריטאי עמיחי חסון; על אמונה ופולחן ידברו הסופרת שפרה קורנפלד והירושלמי המקצועי הלל כהן; ובמפגש האחרון שיתקיים ביום שני הבא תחת הנושא ״ירושלים של תרבות״, יתארחו כותב שורות אלה והעיתונאית נרי ליבנה מעיתון ״הארץ״. נצפה בקטעים המתעדים פסטיבלים ברחבי העיר, מוקדי תרבות והתכנסות ואפילו תצוגת אופנה של פייר קרדן במוזיאון ישראל משנות הששים. תבואו, יהיה פאן. אחר כך תוכלו לבדוק את התפריט החדש של בר היין סנט אורבן שבכנסיה הסקוטית שבסמוך לסינמטק.

מחיר כרטיס: 25 שקל. סינמטק ירושלים, דרך חברון

פרט מתוך התערוכה Running Out of Time של האמנית ליהי ניידיץ בגלריה ביתא בירושלים. פסטיבל ירושלים לאמנויות

פסטיבל ירושלים לאמנויות פותח את העשור השלישי

קמפוס האמנויות החדש ברחוב בצלאל בירושלים, המאגד יחד בואכה מדרחוב בצלאל את סטודיו ניסן נתיב, בית הספר סם שפיגל לקולנוע ולטלוויזיה, בית הספר לתיאטרון חזותי והמרכז למוסיקה מן המזרח, צפוי להפוך את מרכז העיר לקמפוס אחד גדול, צעיר ובועט. לזה תתווסף באוקטובר הקרוב פתיחת קמפוס בצלאל במגרש הרוסים. הגישה ברכבת הקלה והמהירה למרכז העיר, צפויה להביא לא מעט סטודנטים תל אביבים ללמוד כאן, אלו שעד היום סירבו להתגורר בעיר מתוך סלידה, חשש בטחוני או סתם תקיעות מחשבתית.

בכל אופן, הקמפוס החדש יארח השבוע את חגיגות ה-20 לפסטיבל ירושלים לאמנויות (המופק על ידי האגף לתרבות ואמנויות בעיריית ירושלים מאז שנת 2002) ומשתתפים בו מאות יוצרים בעשרות מופעים המתקיימים בשלל מוסדות התרבות בעיר – מאולמות מרכזיים כמו הנרי קראון, דרך מוזיאונים ומועדונים, אלו שעוד נותרו כאן. בקושי.

בין המופעים המסקרנים בפסטיבל השנה: מופע הפתיחה ״זמן להתעורר״, הפקה חד פעמית בסימן שירי מחאה בהשתתפות אבנר גדסי, ערן צור, קרולינה, עדן דרסו ואלישע בנאי ועם דפני ליף וראובן אברג'יל שיקריאו שירה בניצוחו והפקתו המוזיקלית של אלעד לוי; ומקורוק (Mekorock), עם שירים מקוריים של מוזיקאים ירושלמים בהשראת ספר קהלת ובהפקה מוזיקלית של קורין אלאל.

רבים מהאירועים ללא תשלום, חלק בתשלום לא גבוה. כרטיס לערב הפתיחה לדוגמה, עולה 60 שקל, 40 שקל למחזיקי כרטיס ירושלמי.

סטודיו משלך בצמד מפגשי אמניות

חלל האמנות ״סטודיו משלך״ בשכונת קטמון הישנה, שוכן בבית הצייר ליטבינובסקי (מרחק סטילטו מבית הנסן) וכיום פועל לקידום ואירוח נשים אמניות. יזמית הקולינריה המקומית לילך רובין, תארח בשבוע הבא שני ערבי כיתת אמנית במקום שיכללו אמנות ומזון (צרור אפקלע ממזרחה ומערבה של ירושלים). תחת הכותרת ״אמנות שברוח״ יתארחו ביום ראשון עמית צפריר ולינור מזרחי-כהן (בתמונות למטה), ויומיים לאחר מכן רחלי שלו (האמא עם הפסים) וחגית מולגן. האירועים יתקיימו בין השעות 21:00-19:00.

מחיר: 120 שקל

סטודיו משלך, כ״ט בנובמבר 10, ירושלים

מרתון הסיורים של יד בן צבי

מכון יד בן צבי ברחביה מקיים זו השנה ה-25 את מרתון הסיורים שלו בעיר. מדובר ב-170 סיורים שיערכו לאורך שבוע (מחמישי 26 במאי עד חמישי 2 ביוני) בכל חלקי העיר. ולמה אני מספר לכם על זה? כי מדובר בסיורים איכותיים באורך שעה וחצי עם מדריכים מעולים וקבוצות קטנות והכל במחיר נגיש של 20 שקל לסיור. זה מאפשר ללמוד ולהכיר צדדים נסתרים בעיר (הידעתם, לדוגמה, שקברו של הרבי מגור נמצא בסמוך לשוק מחנה יהודה?). כמו כן, המחיר מאפשר למבקרים לדלג מסיור לסיור, בעוד סיורים דומים עולים לרוב פי חמישה. יש מגוון רחב של פעילויות – מסיורים רגליים באתרים ארכיאולוגים, ביקור ברובע הארמני האניגמטי ועד מסעות סביב סודות ופרשיות ריגול בעיר.

תיאטרון הקרון למבוגרים בלבד

תיאטרון הקרון (הסמוך למלון ענבל) עבר לאחרונה למבנה חדש בגן הפעמון בירושלים, וביום חמישי הקרוב יציע תוכנית חדשה למבוגרים עם הפרויקט "רכבת לילה" – סדרת אירועי מחול ותיאטרון חזותי, שיתקיימו אחת לחודשיים. ביום חמישי בערב יוצגו בשעה 20:30 סרטי אנימציה של ״תוהו-קולקטיב אנימציה״ שהוקם על ידי אנימטורים בוגרי בצלאל, ובשעה 21:15 יעלה המופע ״טווס״ של בנימין יום טוב, המוגדר כ"פיוז'ן של עולמות תוכן הנע בין האפ לדאון, בין הגברי לנשי, בין ינקות לזקנה בין איראן לישראל ובין נתניה לתל אביב עוברת מונית שירות אחת״. המופע כולל עירום מלא, אז למי שזה קשוח וזה.

מחיר כניסה: 60-50 שקל

בנימין יום טוב. צילום: אייל רדושיצקי

תביאו משהו חם, ז׳קט קל כזה לערב

איתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s