ריאיון עם עידו שפיטלניק, מייסד ״פסטיבל כלל״ ועוד שלושה אירועי תרבות שעושים את השבוע

קונצרט של תזמורת הרחוב הירושלמית בבניין מרכז כלל ההיסטורי בירושלים

מתי בפעם האחרונה צפיתם באופרה במוסך רכב או הקשבתם לקונצרט כשאתם יושבים על מדרגות המבוך של בניין כלל בירושלים? מאז הוקמה בשנת 2013 מבקשת ״תזמורת הרחוב הירושלמית״ שהקים המנצח והמנהל האמנותי עידו שפיטלניק, להנגיש את המוזיקה הקלאסית לציבור הרחב במרחבים הציבוריים של ירושלים. תשכחו כל מה שהכרתם על קונצרטים אליטיסטיים עם גבירות במעילי פרווה ועטיפות מרשרשות של סוכריות. לפני כשלוש שנים, לדוגמה, הציגה התזמורת את האופרה ״המדיום״ במוסך סובארו שמעון ברזילי בא.ת תלפיות בעיר, והשבוע הם יקיימו לפעם נוספת את ״פסטיבל כלל״ – שלושה ימים של מוזיקה קלאסית לצד הרכבי ג׳אז בחלל מלא קסם ואפוף מסתורין של מרכז כלל שבמרכז העיר.

בערב הפתיחה, שלישי הקרוב (28 באוקטובר 2021) בשעה 20:00 תתארח לראשונה התזמורת הסימפונית של ירושלים, שתעמוד תחת ניצוחו של שפיטלניק, בוגר האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, שנולד בירושלים וחי בה. האם זו הכרה של הממסד בתזמורת הרחוב הירושלמית? ״אני לא יודע. מה אתה חושב?״, זורק שפיטלניק את השאלה הלאה. כמו תמיד בתהליכים תרבותיים שמעצבים את המרחב ואת יחסי הכוח, ניתן לזהות כאן שני לוחות טקטוניים שמתקרבים זה לזה: הסימפונית רוצה להתחבר לאווירה המעונבת פחות ונגישה שמביאה איתה תזמורת הרחוב הירושלמית, שמצידה, שמחה לחיבוק ממסדי מהמיינסטרים. מדי ערב, בתום הקונצרט הקלאסי בשעה 21:30 יתקיים מופע ג׳אז ובשעה 17:00 בצהריים יערך מופע לילדים ולכל המשפחה.

לכל מופעי הפסטיבל

״הקהל שמגיע אלינו בא כדי לקבל חוויה שלמה, מהלוקיישן ועד המוזיקה, והם סומכים עלינו ועל הבחירות המוזיקליות שלנו״


את הרעיון להקמת התזמורת הגה שפיטלניק בזמן לימודיו באקדמיה. ״יש אנשים שלא מרגישים שייכים לאולם קונצרטים, וצריך להביא אליהם את המוזיקה במובן הפיזי וגם ממקום נוח ונעים״, הוא מסביר ומגלה שגם הוא הרגיש לא פעם חוסר נוחות בקונצטרים. ״יש לפעמים תחושה לא טבעית בסיטואציה למי שלא מכיר את הכללים״, הוא מוסיף. ״הפורמט הקלאסי של קונצרט מתאים לאנשים ספציפים. אדם שמגיע לקונצרט קלאסי ושומע סימפוניה ובסיומה מוחא כפיים – ינזף. הוא לא יחזור אף פעם, וזה הפסד של כולם״.

בשנים האחרונות פועלים לא מעט פורמטים המנגישים מוזיקה קלאסית כמו ״הפילהרמונית בג׳ינס״ או קונצרטים עם הסברים כמו אלו של אסתרית בלצן, אולם אלו ממשיכים להתקיים בחללי קונצטרים קלאסיים. שם התזמורת מעיד על הלוקשיינים בהם הם בוחרים לנגן: ברחוב, בשטחים פתוחים, קרובים אל הקהילה. אזורים מוכרים ולא מאיימים על מי שרוצים לבקר בקונצרט ומרגישים מעט מאוימים. האם ההנגשה ממשיכה גם בבחירת הרפרטואר המוזיקלי? ״זאת שאלה מורכבת״, מודה שפיטלניק. ״אני לא חושב שנכון לנעול את המבקרים ברפרטואר ספציפי. הקהל שמגיע אלינו בא כדי לקבל חוויה שלמה, מהלוקיישן ועד המוזיקה, והם סומכים עלינו ועל הבחירות המוזיקליות שלנו״.

עידו שפיטלניק. צילום: מיכאל פאביה

דרך נוספת להנגיש את המוזיקה הקלאסית לכולם היא באמצעות שיטת תמחור הכרטיסים, שנמכרים לכלל אירועי התזמורת (וגם הפסטיבל) במנעד גמיש: החל מ-10 שקל (״אין באפשרותי לשלם״. דמי רצינות בלבד) ועד 10,000 שקל (תותחופלצת) לכרטיסי פרגון. ״כשאדם בוחר לשלם יותר על כרטיס (כרטיס ממוצע עולה 150-120 שקל) הוא בעצם עוזר לממן את ההנחות שאנחנו נותנים״, הוא מסביר. ״ראשית, יש פה דינמיקה חיובית בין הקהל לבין עצמו. שנית, אנחנו רוצים שכל אחד יוכל להיכנס לקונצרט. לא כל אחד יכול לעמוד בכרטיס של 120 שקל, ואם אנחנו רוצים להנגיש את המוזיקה הקלאסית, אז בעיר כמו ירושלים שמורכבת משליש חילונים, שליש חרדים ושליש ערבים, המחיר עלול להיות חסם. כשאתה מקבל משהו מסובסד אתה הופך להיות יותר פעיל״.

אם אתם כבר כאן, שלושה אירועים נוספים שיעשו לכם את השבוע

פסטיבל האמנות מנופים

ביום שלישי יפתח פסטיבל האמנות ״מנופים״ לאורך תוואי פארק המסילה המשתרע על פני ששה ק״מ ממתחם התחנה הראשונה ועד אולם פיס מלחה. הפארק עובר דרך השכונות בקעה, המושבה הגרמנית, מקור חיים, קטמונים, תלפיות, בית צפפא ומלחה, ומאפשר לדלג בין תרבויות, שפות, וחיבור בין אוכלוסיות. הפסטיבל יערך בימים שלישי עד חמישי בין השעות 23:00-16:00 והכניסה לכל אירוע האמנות והמחול (למעט הסיורים) חינם בהרשמה מראש. במקביל יפתחו תערוכות אמנות ברחבי העיר שיציגו מעבר לתאריכי הפסטיבל.

בין המשתתפים/ות: תנועה ציבורית, להקת יסמין גודר, מיכל סממה ונעה דר, עלית קרייז והילי וורטמן מויאל, ערבה אסף, דפנה ילון, ק.ט.מ.ו.ן. קבוצת מחול בירושלים: אלעד שכטר ורנד טהה, נירית רכבי, ערן צדקיהו, מריק שטרן, עמיר בלבן, גיא בירן, ד"ר חנה פנחסי, ד"ר נועה רובין, מוטי קפלן, איאד אבו שמעה, הישיבה החילונית ועוד.

להקת המחול ק.ט.מ.ו.ן. ירושלים. צילום: עדו כהן

״שמור בשם״ במשכנות שאננים

בימים רביעי וחמישי יתקיים במשכנות שאננים שיטוט תרבותי בין גבולות השפעה והשראה, לצד מפגשים עם יוצרים ואמנים מתחומים שונים שיספרו על מקורות ההשראה שלהם. ביום רביעי, לדוגמה, תפגשו בבמת המונולוגים, שבעה אמנים ממחוזות יצירה שונים – גון בן ארי, ויקטוריה חנה, עוזי נבון, ליאור דיין, נעם פרתום, אורין מוריס, נטע וינר ונוית בראל – שיעלו על הבמה למונולוגים אינטימיים על הדרך שעיצבה את זהותם כיוצרים. בחמישי יתקיים מפגש עם המוזיקאית ריף כהן, שתדבר על מקורות ההשפעה וההשראה שלה: מילדותה על קו התפר בין שכונת עג׳מי למונטה קרלו, דרך טקסטים שסבתה כתבה עבורה ועד שירים שטרם ראו אור.

מחיר כרטיסים: 120-45 שקל, משכנות שאננים, ירושלים

ויקטוריה חנה המכשפת. צילום: איליה מלניקוב
עטר בצוללת. צילום: איתי יעקב
צילום: איתי יעקב

עטר מיינר בצוללת הצהובה

בפעם הקודמת שטער מיינר הופיע בצוללת צהובה, הוא הותיר אחריו שובל של קסם ואנרגיית נעורים שליוותה אותי עוד שבועות ארוכים. עם קהל שמורכב מנוער גבעות מפוצץ הורמונים וחיילים שיצאו לחמשוש ועוד כמה זקנים כמוני, מיינר הצית את חלל הצוללת בלהיטים משני אלבומיו. ביום חמישי הוא מתעתד לעשות זאת שוב. אל תחכו לרגע האחרון כי הכרטיסים נחטפים במהירות.

מחיר: 90-80 שקל

הצוללת הצהובה, הרכבים 13, ירושלים


״אמרת שמישהו רצח אותך, עכשיו את חיה מתה
ואפחד לא מבין אותך, הגוף נשאר, נפש מתה
הלוואי שהייתי יכול לקחת את הכאב שלך ואז לאכול
שלא תצטרכי יותר לסבול, שלא תצטרכי יותר לשאול
״

תביאו משהו חם, קריר כבר משעות הצהריים המאוחרות

איתי

תגובה אחת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s