תרבות ירושלמית בלחיצת כפתור

אברהם קריצמן, Mar Legs , 2019. מתוך התערוכה ״מעשן״ בבית האמנים בירושלים. צילום: אלעד שריג

כבר יותר משבע שנים שירושלים לא היתה נצורה. בפעם האחרונה שנסגרו כבישי הגישה לעיר זה היה בעקבות השלג שירד בעיר, אלא אם אתם מחשיבים את הפעמים בהם הם נסגרו בגלל הפגנות החרדים. הטרמינולוגיה של צמד המילים ״ירושלים הנצורה״ מיד מעורר זכרונות מדומיינים לתקופת המצור בין דצמבר 1947 ליוני 1948, ולשלל המצורים שנעשו על העיר, בין אם כיבוש העיר על ידי פומפיוס בשנת 63 לפנה״ס או המערכה הרומית בעת המרד הגדול, שבמהלכה חרב בית המקדש השני. בכל אופן, עד שנאמני הר הבית יבעירו את המזרח התיכון עם בניית בית המקדש השלישי, נמצאים תושבי העיר, לפחות חלקם, במצור אחר: מצור הקורונה. אין יוצא ואין בא, תלוי באיזה שכונה אתם גרים.

למרות התחושה כי הכל עומד במקום, אי אפשר שלא להמשיך לשוטט, בין אם שיטוט פיזי ברחובות העיר או שיטוט בתוך גבולות וירוטואלים. אלו ימים מאתגרים שמחנכים אותנו להתנהגות חדשה, לבחון את עצמנו תוך ארבע קירות, ולצרוך גירויים באמצעים דיגיטלים. בעקבות הבידוד, המצור, הסגר, העוצר, יו ניים איט, חלק גדול ממוסדות התרבות בעיר עברו לפעילות מותאמת המגיעה ישירות אליכם לספה. הנה מספר המלצות תרבות כייפיות ומסקרנות, למי שכבר ראה בש.ח את נטפליקס, מאס בעוד שיחת ועידה בזום ומסרב להיכנע לשידורי החדשות מעוררי הפאניקה.

1. סרטים בשלט רחוק

סינמטק ירושלים כיבה מקרנים בעקבות הנחיות משרד הבריאות, אך מגיע ישירות אליכם הביתה עם סרטי איכות. ״משהו טוטאלי״, ״שלושה זרים זהים״, ״וינסנט ון גוך: דרך חדשה לראות״, הם רק חלק מרשימה של סרטי קולנוע עלילתיים ותיעודיים המגיעים ישירות למייל לנרשמים לניוזלטר באתר הסינמטק. יוזמה זו מצטרפת למהלך של סינמטק הרצליה, המשגר מדי יום בווטסאפ ובטלגרם סרטים לצפייה ישירה (פרטים נוספים תוכלו למצוא בעמוד הפייסבוק שלהם). אל מגמה זו הצטרף גם בית הקולנוע של תיאטרון ירושלים עם סרטים מצוינים כמו אדמונד דה ברז׳אק ולהתראות שם למעלה (יש להירשם מראש לצפיה באתר). בנוסף, סרטי תעודה ישראלים בצפיה חינמית תחת הכותרת ״דוקו-קורונה״, מציע גם פורום היוצרים הדוקומנטרים בישראל.

2. אמנות עד הבית

בסוף פברואר, ממש לפני שהחלו הגבלות התנועה, נפתחו בבית האמנים בירושלים חמש תערוכות חדשות. בימים אלו נפתחה התערוכה מחדש באופן וירטואלי כך שתוכלו לשוטט בין הסרט התיעודי החדש של דויד טבול על זיגמונד פרויד, ולהתרשם מעבודות העוסקות בספר מיין קאמפף, מסע זיכרון במולדובה, התבלות הגוף ומשמעות האמנות והעיצוב בעידן פוסט-תעשייתי.

פעילות וירטואלית חביבה מציעים גם במוזיאון ישראל. שם תוכלו להתלוות לסיורים עם אוצרים, לבקר עצמאית בחלק מן התערוכות, להתרשם מאחורי הקלעים ועוד.

3. תרבות יהודית בבית אבי-חי

בית אבי חי בירושלים מציע תוכניות אונליין הכוללות שיעורים, סדנאות, הרצאות, שיחות והופעות בפלטפורמות הדיגיטליות השונות (אתר בית אבי חי, חשבון הפייסבוק והזום). עד חג הפסח יתמקדו האירועים הוירטואליים בנושאי החג והחירות, לצד התייחסות אקטאולית למצב הבידוד מנקודות מבט שונות ויהודיות. בין התכנים שיעלו: מפגשים עם הסופר יאיר אסולין, המאייר מישל קישקה, סדנאות עם שהרה בלאו, יאיר אגמון ומיה טבת דיין ואחרים.

בנוסף עולים מדי יום אוצרות מארכיון בית אבי חי (הכוללים הרצאות, הופעות וכתבות), כמו שיחה בין הסופר דוד גרוסמן לבלהה בן אליהו, המופע המלא של "ערב שירי עבדים", מיטב ההרצאות מפסטיבל מאין Data (כמו הרצאתו של ד"ר מיכה גודמן "מבט חדש על יחסי אדם-טכנולוגיה), הופעות מפסטיבלי הפיוט,  אירוחים ושירים מהסדרה המצליחה ״סיפורים במונו״ ועוד.

אתי אנקרי במופע נדיר מ-2015 עם ״רואה לך בעיניים״, אולי אחד השירים היפים שנכתבו בעברית. מתוך ״סיפורים במונו״
ד"ר יאיר פורסטנברג שמעביר מדי בוקר שיעור קצר, הפעם עם סוגיות ממסכת פסחים

״ומה פתאום את שרה חד גדיא, אביב עוד לא הגיע ופסח לא בא, ומה השתנה לך, מה השתנה, אני השתניתי לי השנה״

(חוה אלברשטיין, חד גדיא)

#תביאומשהוחם

איתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s